glavna strana polovni automobili novi automobili auto placevi, saloni forum
Auto marke - istorija, recenzije, test, auto placevi, auto oglasi

Auto marke - recenzije, test, istorija, auto placevi, auto oglasi

Auta

Najtraženije marke vozila


Spisak marki i proizvodjača automobila, istorija, auto oglasi:

Alfa RomeoAlfa Romeo

Alfa Romeo je italijanski proizvodjač automobila. Od 1986, Alfa Romeo je filijala Fiat. Koreni brenda datitaraju iz 1907. Vozila Alfa Romeo se odlikuju sportskom elegancijom i snažnim motorima. Alfa Romeo je postigao mnogo uspeha u trkama.

istorija Alfa Romeo | oglasi Alfa Romeo

AudiAudi

Audi je nemačka firma koja proizvodi automobile više klase. Audi je deo skupine Volkswagen Group. Znak Audi su 4 spojena kruga, koji su simbol četiri proizvodjača automobila - Audi, DKW, Horsch a Wandere. Prvi automobil Audi je proizveden 1913.

istorija Audi | oglasi Audi

BMWBMW

BMW je nemački proizvodjač automobila i motocikala. BMW je matično preduzeće marki Mini a Rolls-Royce. BMW je osnovan 1916 i u početku je proizvodio avionske motore. BMW se angažuje u motosportu, na primer u Formuli 1. Vozila BMW imaju karakterističan oblik hladnjaka.

istorija BMW | oglasi BMW

BugattiBugatti

Bugatti Automobiles S.A.S. je francuski proizvodjač, u vlasništvu Volkswagen Group. Osnovan je u 2000, nakon što je VW kupio Bugatti zaštitni znak. Bugatti želi da nastavi delo osnivača brenda. Ettore Bugatti je proizvodio u 1. polovini 20. veka, uspešne trkačke automobile.

istorija Bugatti | oglasi Bugatti

ChevroletChevrolet

Chevrolet (známý také jako Chevy) je značkou automobilů, které vyrábí koncert General Motors Company (GM). V Evropě se od roku 2005 prodávají pod značkou Chevrolet převážně modely z továrny GM Daewoo, která je také ve vlastnictví GM. Chevrolet také vyrábě sportovní vozy Corvette.

istorija Chevrolet | oglasi Chevrolet

ChryslerChrysler

Chrysler Group LLC je americký výrobce automobilů. Do roku 2007 byl Chrysler divizí německého koncernu DaimlerChrysler AG. V roce 2009 oznámil Chrysler partnerství s automobilkou Fiat. Tímto krokem vznikl 5. největší výrobce vozidel na světě.

istorija Chrysler | oglasi Chrysler

CitroënCitroën

Citroën je proizvodjač automobila iz Francuske. Citroën osnovan 1919 od strane Andre Citroën kao prva fabrika za proizvodnju automobila izvan SAD. Od 1976 deo PSA Peugeot Citroën. U 2009, Citroën je proslavio 90 godina postojanja. Citroën karakteriše netipičan dizajn.

istorija Citroën | oglasi Citroën

FerrariFerrari

Ferrari je italijanski proizvodjač automobila. Enzo Ferrari je osnovao brend 1929. Brend je kroz istoriju povezan, sa motosportom, naročito Formula 1. Crvena sportska vozila Ferrari često voze svetske zvezde, kao simbol uspeha.

istorija Ferrari | oglasi Ferrari

FiatFiat

Fiat je najveći italijanski proizvodjač automobila a 6. najveći proizvodjač u svetu. Fiat se proslavio u posleratnom periodu proizvodnjom malih automobila. Fiat ima fabrike u Brazilu, argentini i Poljskoj. U prošlosti je Fiat saradjivao,bez obzira na političke razlike, na primer sa ruskom Ladom.

istorija Fiat | oglasi Fiat

FordFord

Ford motor Company je američka multinacionalna kompanija, trenutno 4. najveći proizvodjač automobila u svetu. Ford je vlasnikem marki Lincoln a Mercury. Takodje mu pripada švedski Volvo a ima deonice u japanskoj Mazdi i britanskom Aston Martin. Henry Ford je osnovao brend već 1903.

istorija Ford | oglasi Ford

HondaHonda

Honda je japanska multinacionalna kompanija, poznata po proizvodnji automobila i motocikala. Za luksuzne automobile koristi Honda brend Acura. Kompaniju je osnovao 1948 Soichiro Honda. Od 1964 je Honda najveći proizvodjač motocikala na svetu.

istorija Honda | oglasi Honda

HummerHummer

Hummer je brend velikih off-road vozila. Svoje korene ima u borbenom vozilu Humvee. Novi modeli Hummer X2 i X3 su fokusirani na civilno tržište. Prvi civilni Hummer je proizveden 1992. U 2009 je objavljeno da će Hummer kupiti jedna kineska kompanija.

istorija Hummer | oglasi Hummer

HyundaiHyundai

Hyundai je divizija kompanije Hyundai Kia Automotive Group. Hyundai upravlja najvećom fabrikom za proizvodnju automobila u svetu u mestu Ulsan, Južna Koreja, koja proizvodi 1,6 miliona vozila godišnje. Hyundai Motor Compnaz je osnovan 1967.

istorija Hyundai | oglasi Hyundai

InfinitiInfiniti

Infiniti je divizija luksuznih automobila firme Nissan. Brend je zvanično nastao 1989. u SAD. Dugu su se automobili marke Infiniti prodavali samo u Severnoj Americi. Danas se ovi automobili nude u vie od 35 zemalja.

istorija Infiniti | oglasi Infiniti

JaguarJaguar

Jaguar Cars Limited je britanski proizvodjač sportskih i luksuznih automobila. Jaguar je skoro dvadeset godina bio u vlasništvu kompanije Ford, koja ga je 2008. prodala najvećem indijskom proizvodjaču automobila – firmi Tata Motors.

istorija Jaguar | oglasi Jaguar

JeepJeep

Jeep je marka automobila koncerna Chrysler. Je to tradicionalni proizvodjač terenskih vozila, sličnih kao Land Rover. Reč "jeep" ili "džip" se često koristi kao sinonim za terenske automobile. Vozila Jeep su nastala za vreme Drugog svetskog rata za potrebe vojske SAD.

istorija Jeep | oglasi Jeep

LadaLada

Lada je zaštitni znak ruskog proizvodjača automobila AvtoVAZ. Sedamdesetih i osamdesetih godina, su se vozila, na osnovi modela Fiat 124 prodavala na istočnim tržištima, i kao brend Žiguli. Kasnije se ime Lada loristilo i u SSSR.

istorija Lada | oglasi Lada

LanciaLancia

Lancia je italijanski proizvodjač automobila. Kompaniju je osnovao 1906 Vincenzo Lancia. U 1969 je brend Lancia postao deo Fiat Group. Lancia automobili su predstavljani kao luksuzne verzije modela Fiat na koje se oslanjaju. Lancia je takodje posvećena motosportu, naročito reliju.

istorija Lancia | oglasi Lancia

Land RoverLand Rover

Land Rover je proizvodjač off-road 4x4 vozila i SUV. Prvi Land Rover je proizveden u Velikoj Britaniji 1948. Inspiracija je bio američki vojni Jeep. Land Rover je sad deo Jaguar Land Rover. Firma je u vlasništvu indijske Tata Motors.

istorija Land Rover | oglasi Land Rover

MazdaMazda

Mazda je japanski proizvodjač automobila. Kompanija je osnovana 1920. Tokom Drugog svetskog rata je proizvodila puške za japansku vojsku. Mazda je promoter Wankel motora u automobilskoj industriji. Mazda od 1979, saradjuje sa Ford Motor Company.

istorija Mazda | oglasi Mazda

Mercedes-BenzMercedes-Benz

Mercedes - Benz je nemački proizvodjač automobila, autobusa i kamiona. Deo je grupacije Daimler AG. Auto marke Mercedes je prvi put predstavljen 1901. Mercedes - Benz ime se koristi od 1926, kada su spojene komapanije Karla Benza a Gottlieba Daimlera.

istorija Mercedes-Benz | oglasi Mercedes-Benz

MiniMini

Brend Mini, trenutno spada pod koncern BMW. Još uvek proizvodi male automobile sa stilom, koji se zasnivaju na harizmatičnom automobilu Austin Mini iz šezdesetih godina. Ovaj narodni automobil je u svoje vreme bio veoma popularan, kao i Volkswagen Buba ili čuveni Fiat 500. Danas je Mini ekskluzivan brend.

istorija Mini | oglasi Mini

MitsubishiMitsubishi

Mitsubishi je marka automobila japanske Mitsubishi group. Mitsubishi je proizveo prvi japanski serijski automobil u 1917. Tokom Drugog svetskog rata, je kompanija Mitsubishi proizvodila lovac Mitsubishi Zero. Mitsubishi saradjuje sa firmom Chrysler iz SAD.

istorija Mitsubishi | oglasi Mitsubishi

NissanNissan

Nissan je medjunarodni proizvodjač automobila i kamiona sa sedištem u Japanu. U prošlosti je proizvodio vozila pod markom Datsun. Nissan koreni sežu do 1914. Godine 1999, Nissan se spojio sa firmom Renault. Nissan je snažno uključen u proizvodnju električnih vozila.

istorija Nissan | oglasi Nissan

OpelOpel

Adam Opel je nemački proizvodjač automobila osnovan 1863. Prvobitna proizvodnja su bile šivaće mašine. Prve automobile Opel je počeo da proizvodi 1906. Godine 1929 je američki General Motors odkupio 80% kompanije a kontrola je obnovljena posle rata. U Engleskoj se automobili prodaju pod brendom Vauxhall.

istorija Opel | oglasi Opel

PeugeotPeugeot

Peugeot je vodeći francuski proizvodjač automobila, kao deo grupacije PSA Peugeot Citroën, drugog po veličini proizvodjača automobila u Evropi. Osnove marke Peugeot su u 19. veku, kada je kompanija proizvodila bicikle. U 1975 je Peugeot osvojio većinski deo proizvodjača automobila Citroën.

istorija Peugeot | oglasi Peugeot

PorschePorsche

Porsche je nemački proizvodjač luksuznih sportskih automobila. Porsche je finansijski vezan sa grupom Volkswagen. Porsche je 1931 osnovao Ferdinand Porsche, tvorac prve Volkswagen Bube. Porsche sportski automobili se proizvode od šezdesetih godina.

istorija Porsche | oglasi Porsche

RenaultRenault

Renault je francuski proizvodjač automobila, kombija, autobusa i kamiona. Renault je poznat revolucionarnim dizajnom i uvodjenjem inovacija u oblasti bezbednosti. Angažuje se u motosportu. Renault je vlasnik rumunskog proizvodjača Dacia a zaključili su savez sa japanskim proizvodjačem Nissan.

istorija Renault | oglasi Renault

RoverRover

Rover je britanski auto brend čija je osnova marka Austin. Firma Rover je poslednjih godina bila vlasništvo kompanije BMW. Godine 2005., je bankrotirala a imovinu je odkupila kineska firma Nanjing Automobile Group. Trenutno, se vozila marke Rover ne proizvode.

istorija Rover | oglasi Rover

SaabSaab

Saab je auto proizvodjač iz Švedske. General Motors, vlasnik Saab, se trenutno trudi da ga proda. Saab je prvobitno bila kompanija za proizvodnju aviona. Prvi Saab automobil je predstavljen 1949. Saab je aktivan u inovacija i promovisanju "zelene" tehnologije.

istorija Saab | oglasi Saab

SeatSeat

Seat je španski proizvodjač automobila. Seat je osnovan u 1950, uz pomoć kompanje Fiat. Seat je sada u potpunom vlasništvu Volkswagen Group, kao jedan od brendova. Seat 600 je bio prvi automobil mnogih španskih porodica šezdesetih godina. Seat je aktivan u reliju.

istorija Seat | oglasi Seat

SmartSmart

Smart je marka automobila i jedna od firmi kompanije Mercedes koja proizvodi kompaktne micro i mini automobile. Najpoznatiji model je Smart ForTwo, koji se proizvodi od 1998. Gradska vozila Smart se isporučuju u verzijama Roadster i supermini ForFour sa četiri sedišta.

istorija Smart | oglasi Smart

SsangYongSsangYong

SsangYong je četvrti po veličini proizvodjač automobila u Južnoj Koreji. SsangYong počeci su u 1954, kada je počela montaža džipova za američku armiju. Od 1991, ima tehnološku saradnju sa Daimler-Benz. 51% akcija drži kineski proizvodjač SAIC.

istorija SsangYong | oglasi SsangYong

SubaruSubaru

Subaru je brend i divizija autmobila japanskog konglomerata Fuji Heavy Industries. Poznat je po svojim motorima sa cilindrima postavljenim protiv sebe (boxe) i simetričnim pogonom na 4 točka. Ove tehnologije se uspešno koriste u reliju.

istorija Subaru | oglasi Subaru

SuzukiSuzuki

Suzuki je japanski proizvodjač motocikala i manjuh automobila. Osnovao ga je Michio Suzuki u 1909, kao fabriku mašina za tkanje. Suzuki je proizveo nekoliko prototipova automobila, pre Drugog svetskog rata. Suzuki posle rata proizvodi motocikle. U 1954 već proizvodi 6.000 motocikala mesečno.

istorija Suzuki | oglasi Suzuki

ToyotaToyota

Toyota je multinacionalna kompanija sa sedištem u Japanu. Toyota vozila su najprodavanija na svetu. Kompaniju je osnovao Kiichiro Toyota u 1937. Toyota takodje poseduje marke Lexus a Scion, i kontroliše Daihatsu. Akcije takodje ima u Subaru, Isuzu a Yamaha.

istorija Toyota | oglasi Toyota

VolkswagenVolkswagen

Volkswagen je nemački proizvodjač automobila. Volkswagen Group koncern uključuje Audi, Bentley, Bugatti, Lamborghini, Seat, Škoda i Scania. Priprema se integracija sa Porsche. Kompanija se pojavila za vreme Trećeg Rajha. VW je uspeh postigao sa modleom Volkswagen Buba.

istorija Volkswagen | oglasi Volkswagen

VolvoVolvo

Volvo je švedska kompanija, osnovana 1927. Trenutni vlasnik je Ford. U prošlosti su stari modeli Volvo poredjeni sa traktorem. Danas je Volvo skraćenica za kvalitetan automobil sa dobrom sportskom reputacijom i naglaskom na udobnost i sigurnost posade.

istorija Volvo | oglasi Volvo
sky 120xALL